KUNG FU VOOR DE GEEST

DE GEESTELIJKE TRAINING VAN SHAOLIN KUNG FU

Voor geestelijke weerbaarheid en innerlijke kracht
Peter van Hooij (1972) is een Kung Fu expert in Arnhem, die de lichamelijke en geestelijke training beheerst. Veel Kung Fu beoefenaars zijn tegenwoordig vooral of alleen maar bezig met de lichamelijke training, terwijl de geestelijke training belangrijker is. Peter is al zijn hele leven bezig met Kung Fu. Hij beoefende diverse traditionele Chinese krijgskunsten (van kinds af aan, sinds 1984), waaronder Shaolin Kung Fu en Tai Chi Chuan. Hij leerde dit van de Chinese Kung Fu meester Han Laoshi (Han Wei Min) in Velp (Gelderland). Kung Fu betekent 'praktische discipline' en is een synoniem voor Wushu, wat 'krijgskunst' betekent, de verzamelnaam van de verschillende Chinese krijgskunsten. Peter was van 1997 t/m 2022 werkzaam als Kung Fu leraar in Arnhem. Peter is door ziekte en handicaps gestopt met lesgeven, maar hij zet zijn eigen Kung Fu training voort. Peter heeft een aantal blogs geschreven over de Chinese krijgskunsten, om informatie te geven over de vorm en inhoud daarvan. Tevens heeft hij een thuiscursus geschreven in het Chinese chanboeddhisme (het taoïstische boeddhisme): de Chinese voorloper van het Japanse zenboeddhisme. Hierin onderwijst hij de geestelijke training van Shaolin Kung Fu om je geest te versterken, in de traditie van de Shaolin monnik Shi Heng Lin uit de Shaolin tempel. Deze cursus in de “Kung Fu voor de geest” is voor iedereen gratis toegankelijk. Onderaan dit blog staat een link naar de cursus.

Foto: Peter van Hooij (2022)

Peter beoefende en onderwees Shaolin Heihuquan (Shaolin Black Tiger Kung Fu - Hei Hu Chuan), Liuhebafa (Water Style Kung Fu), Xingyiquan (Hsing I Chuan), Yiquan (I Chuan), Baguazhang (Pa Kua Chang), Qinna Gedou (Close Combat), Jianshu (Straight Sword), Taijiquan (Tai Chi Chuan), Qigong (Chi Kung), Daoyin (Tao Yin) en Chan (Zen).

Door een zware hersenbloeding en herseninfarct in 2016 - veroorzaakt door een genetische bindweefselaandoening - en de daaruit voortgekomen bewegingsbeperkingen (hij loopt met een stok) moest Peter stoppen met lesgeven aan groepen in diverse Chinese krijgskunsten en bewegingskunsten, door de voor hem te veeleisende bewegingsvormen. Hij gaf hierin nog wel een aantal jaren privéles, maar moest in 2022 ook daarmee stoppen.

Peter geeft geen les meer, maar hij vindt het belangrijk om informatie te geven over welke Chinese krijgskunsten er bestaan en wat deze krijgskunsten inhouden. Want van veel Chinese krijgskunsten hebben de meeste mensen (anno 2025) nog nooit gehoord, zoals Shuaijiao en Qinna Gedou, en ze hebben er geen idee van hoe deze krijgskunsten eruit zien en wat er binnen deze krijgskunsten wordt gedaan. Ook over de Chinese krijgskunsten die wel bekend zijn, zoals Shaolin Kung Fu en Tai Chi Chuan, weten de meeste mensen maar weinig. In zijn diverse blogs geeft Peter informatie over de verschillende Chinese krijgskunsten.

De leermeester van Peter van Hooij (1972) was Han Laoshi (Han Wei Min). Han Laoshi (1924-2012) was een opvolger van Li Gen Sheng (1893-1962), Zhang Zhi Jiang (1882-1966), Xu Zhen Sheng (1889-1978) en Zhang Chang Xin (1918-1990).

Stamboom:

Xingyiquan (Hsing I Chuan - Ma Style) lineage: Ma Yue Tong → Zhang Chang Xin → Han Wei Min → Peter van Hooij. Baguazhang (Pa Kua Chang - Ma Style) lineage: Ma Yue Tong → Zhang Chang Xin → Han Wei Min → Peter van Hooij. Yiquan (I Chuan - Zhang Style) lineage: Wang Xiang Zhai → Zhang Chang Xin → Han Wei Min → Peter van Hooij. Liuhebafa (Water Style Kung Fu - Zhang Style) lineage: Wu Yi Hui → Zhang Chang Xin → Han Wei Min → Peter van Hooij. Taijiquan (Tai Chi Chuan - Yang Style) lineage: Yang Lu Chan → Yang Jian Hou → Yang Cheng Fu → Zheng Man Qing → Xu Zhen Sheng → Han Wei Min → Peter van Hooij. Taiji Qinna (Tai Chi Chin Na - Seize Control - Yang Style) lineage: Yang Lu Chan → Yang Jian Hou & Yang Ban Hou → Yang Shao Hou → Xu Zhen Sheng → Han Wei Min → Peter van Hooij. Wuji Qigong (Wu Chi Chi Kung - Kunlun Style) lineage: Duan Zhi Liang → Xu Zhen Sheng → Han Wei Min → Peter van Hooij. Jianshu (Wudang Swordsmanship - Li Style) lineage: Wudang temple → Zhang Ye He → Sung Wei Yi → Li Jing Lin → Zhang Zhi Jiang → Han Wei Min → Peter van Hooij. Qinna Gedou (Close Combat) lineage: Whampoa Military Academy (Huangpu Junxiao) → Zhang Zhi Jiang → Han Wei Min → Peter van Hooij. Shaolin Heihuquan (Hei Hu Chuan - Shaolin Black Tiger Kung Fu) lineage: Shaolin temple → Shi Heng Lin → Li Gen Sheng → Han Wei Min → Peter van Hooij. Chan (Buddhist Meditation - Caodong School) and Daoyin (Tao Yin) lineage: Shaolin temple → Shi Heng Lin → Li Gen Sheng → Han Wei Min → Peter van Hooij.

Peter begon in 1984 met de dagelijkse beoefening van Kung Fu en hij begon in 1997 met lesgeven. Naast het lesgeven kreeg hij zelf tot 2012 intensief les van zijn Chinese leermeester Han Laoshi (Han Wei Min).

Han Wei Min 韓偉民 werd in China geboren in 1924 in de stad Zouping in de provincie Shandong. Zijn ouders waren eigenaar van een eethuis en hij genoot van een gelukkige jeugd, met één oudere broer en twee jongere zussen. Hij kreeg het Chinese zuiver land boeddhisme (jingtuzong), taoïsme en confucianisme met de paplepel ingegoten. Als kind leerde hij Xingyiquan (Hsing I Chuan) van een oom (de jongste broer van zijn vader). Elke dag trainde hij samen met zijn broer bij hun oom. Op jonge leeftijd vertrok hij uit zijn ouderlijke huis op zoek naar een leraar in de Shaolin Kung Fu en het Chanboeddhisme. De leraar die hij vond was Li Gen Sheng (1893-1962) in de stad Dajindian in de provincie Henan. Van hem leerde hij de Shaolin Heihuquan (Shaolin Black Tiger Kung Fu) en het Chanboeddhisme. In zijn militaire diensttijd leerde hij Qinna Gedou (Close Combat) en Jianshu (Straight Sword) van de generaal Zhang Zhi Jiang (1882-1966) in de stad Nanjing in de provincie Jiangsu. Als volwassen man vertrok hij naar de hoofdstad Beijing (Peking) om te gaan werken als kok. Daar leerde hij Taijiquan (Tai Chi Chuan) en Wuji Qigong (Wu Chi Chi Kung) van Xu Zhen Sheng (1889-1978). Later vertrok hij voor zijn werk naar Shanghai, waar hij van Zhang Chang Xin (1918-1990) leskreeg in Xingyiquan (Hsing I Chuan), Baguazhang (Pa Kua Chang), Liuhebafa (Liu Ho Pa Fa) en Yiquan (I Chuan). Op latere leeftijd ging hij terug naar Beijing en bezocht daar Duan Zhi Liang (1909-2016), de Qigong (Chi Kung) leraar van zijn leermeester Xu Zhen Sheng, voor verder onderricht in Wuji Qigong (Wu Chi Chi Kung). Han Laoshi kwam in 1978 op 54 jarige leeftijd naar Nederland om te werken als kok en overleed in 2012 op 88 jarige leeftijd in zijn geboortestad Zouping in de provincie Shandong.

Peter was 12 jaar (1984) toen Han Laoshi zijn leermeester werd. De oude Chinese meester was als een vader voor Peter die zijn wijsheid en vaardigheid ruimhartig met hem deelde. Toen Peter 15 jaar was (1987) overleed zijn vader, waarna er een soort vader/zoon relatie ontstond tussen Han Laoshi en Peter. Peter heeft zijn hele leven toegewijd aan Kung Fu.

Hoewel Peter geen les meer geeft blijft hij actief in Kung Fu. Hij zet zijn eigen Kung Fu training voort, binnen de grenzen van zijn mogelijkheden. Met de thuiscursus in het chanboeddhisme (Chinese zen) onderwijst hij de geestelijke training van Shaolin Kung Fu. Daarnaast geeft hij in zijn diverse blogs informatie over de verschillende Chinese krijgskunsten, om er meer bekendheid aan te geven. Een oud-leerling van hem geeft Tai Chi les in Arnhem.

Veel inspiratie en leesplezier toegewenst en geniet van de cursus.

Kijk voor meer informatie op zijn Kung Fu blog: https://krijgskunst.blogspot.com

THUISCURSUS CHANBOEDDHISME: https://chinesezenarnhem.blogspot.com


Er worden in het Sonsbeekpark in Arnhem doorlopende wekelijkse Taijiquan (Tai Chi Chuan) en Qigong (Chi Kung) lessen gegeven door Michel van Unen, een oud-leerling van Peter van Hooij. De eerste les is een gratis proefles. Je bent van harte welkom. Kijk voor meer informatie op het bovenstaande Tai Chi in Arnhem blog van Peter.

Oude Kung Fu video's van Peter: https://www.youtube.com/c/petervanhooij

Alle auteursrechten zijn voorbehouden aan de auteur Peter van Hooij (auteurswet 1912). Het schrijfwerk van Peter van Hooij is auteursrechtelijk beschermd en op datum gedocumenteerd.

Foto: Peter van Hooij in de spagaat (1988), 16 jaar